En tårta jag kommer ihåg från barndommen. Underbart mastig chokladtårta som räckte hur länge som helst, den brukade stå i skafferiet dagen efter vi hade serverat den och den blev bara godare och godare ju längre tid den fick stå.

Recept för: Ca 16 bitar
Svårighetsgrad: Medium
Tidsåtgång: Ca 1 h


Tillagning

Ingredienser kakan:

5 dl socker
3 msk vatten
6 msk kakao
3 dl mjukt margarin/smör
3 tsk vaniljsocker
4 ägg, vitor och gulor separat
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
2 dl mjölk eller filmjölk
Marzan/vaniljsås

Ingredienser choklad-överdrag:
1 dl smör – vispas
220 g philadelphiaost
5 msk kakao
Lite salt
10-11 dl florsocker
2/4 dl kaffegrädde
2 tsk vaniljsocker

 

Gör kakan så här: Blanda en halv dl av sockret med kakao och vatten. Blanda separat ihop en mjölblandning av mjöl, bakpulver och bikarbonat. Vispa ihop resten av sockret med smöret till skum, ha sedan i en äggula i taget. Blanda i kakaoblandningen. vispa och ha sedan i mjölblandningen plus mjölk/filmjölk. Vispa äggvitorna hårt och ha sedan i dem i smeten.

Använd en stor kakform, med löstagbara kanter och grädda i ugnen på 180 grader i 40-50 minuter tills den är fast. När den är klar låt stå i formen och svalna i ca 5 minuter, sedan utan form.

Medan kakan gräddas i ugnen är det bra att göra choklad-överdraget.

Vispa smöret och blanda i ingredienserna en efter en. Florsockret får man känna sig av lite, ju mer man har i, ju lösare blir frostingen. Den stelnar en del i kylen men du vill absolut inte ha den rinnig.

När själva tårtan är sval så använd en brödkniv och skär den i 3 skivor. Ha marzan/vaniljsåsen i varje lager, svårt att avgöra hur mycket, det är upp till en själv. Täck sedan hela tårtan med choklad-överdraget. Det får gärna vara ett tjockt lager.

Jag rekommenderar att man gör tårtan va ett dygn  förväg, det blir godare om det får stå ett tag innan servering.