Tortillas är en sådan sak som kan köpas i affären och smakar okej, men som även kan slängas ihop relativt enkelt hemma… och färska, hemlagade tortillas smakar så fantastiskt mycket godare än köpta tortillas.

Jag upptäckte det i desperation någon gång när jag höll på och lagade mat och insåg att vi inte hade några tortillas, och att affärerna var stängda. Efter lite grävande hittade jag ett recept, som jag sedan har modifierat lite med åren. Resultatet är ett hyffsat enkelt recept på tortillas.

Recept för: 6 tortillas.
Svårighetsgrad: Medium.
Tidsåtgång: Ungefär 30 minuter.

Tillagning

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
1 dl hett vatten

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt oljan och blanda med baksidan av en vanlig matsked. Detta ger en smulig deg. Tillsätt vattnet, som ska vara rykande hett. Jag brukar koka upp vattnet innan jag börjar ta fram alla andra ingredienser, vilket gör att det har rätt temperatur när det väl är dags att använda det.

Blanda ihop allt med baksidan på skeden tills det har bildats en enda degklump. Ta upp denna och knåda några minuter tills den slutat kladda och blivit väl blandad — degen kommer vara varm men har svalnat precis lagom mycket för att det ska gå att hantera den.

Dela degen i 6 lika stora delar. Mjöla en yta att baka ut tortillasen på. Sätt en teflonpanna på spisen och värm upp — det ska vara relativt hög värme på pannan, och inget matfett eller olja i. Kavla ut varje degbit till en tortilla, så tunnt som möjligt, och lägg direkt i stekpannan.

Stek varje sida i ungefär 30 sekunder — den ska hinna börja bubbla och bli lite brun, men inte bli svart. Går det för långsamt så se till att höja värmen — annars blir de hårda innan de gräddats ordentligt.