Fantastiskt recept på hemlagad lasagne… efter en hel del letande och prövande tycker jag det här receptet är det absolut bästa. Det skiljer sig lite från andra recept, och har sitt ursprung i ett recept från baksidan av Barillas lasagneplattor.

Förpackningen byttes sedan ut till min förskräckelse, och jag lyckades med nöd och näppe få tag på det sista paketet spenat-lasagneplattor (som jag aldrig använde), för att kunna klippa bort och spara baksidan, som följt med mig sedan dess, och varit nära att slängas som skräp ett par gånger till min upprepade förskräckelse. Jag har använt receptet och prövat mig fram, ändrat om och skapat den perfekta Lasagnen 😉 Nu ska det förevigas på det sätt jag lärt mig laga den här — phew!

Riktig lasagne tar lång tid att göra med först sås och sedan lasagnen själv. Bli inte helt förskräckt av tidsangivelsen, det finns en hel del paus-moment i lagningen. Värt det dock, för en fantastiskt god lasagne.

Recept för: 6-8 personer.
Svårighetsgrad: Svår.
Tidsåtgång: Räkna med dryga 2 timmar.

Bolognese-fyllningen

Ingredienser:
1 stor gul lök
1 morrot
2 klyftor vitlök
4 msk olivolja
600g köttfärs
800g passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 tärning köttbuljong
Salt
Peppar
Salvia
Rosmarin

Värm olivoljan i en gryta (stekpanna går också bra om du inte har en gryta som går att steka i). Skala och hacka löken, riv moroten med ett grovt rivgärn. Blanda och bryn i pannan och använd en träslev som stekspade. Pressa i vitlöken.

Lägg till köttfärsen och fördela med träsleven. När all köttfärs är stekt, tillsätt de passerade tomaterna (flytta över allt till en kastrull om du stekt i stekpanna). Blanda ut tomatpurén i ett litet glas (ca 2 dl) vatten och tillsätt detta och blanda noga. Låt såsen koka upp och vänta tills en del av vätskan kokat bort (runt 5-10 minuter).

Lös upp buljongtärningen i 5 dl vatten och värm upp (går enkelt att göra i mikron). Tillsätt detta och låt såsen koka utan lock i 45 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med salt, peppar, salvia och rosmarin. Stöt kryddorna i mortel för att ta fram smaken.

Béchamelsåsen

Ingredienser:
75g smör
1dl vetemjöl
1,2l mjölk
Salt
Muskotnöt (malen)

Béchamelsåsen är den svåraste delen av tillagningen. Det är extremt lätt att bränna såsen i botten, och kräver en hel del känsla för temperaturen på plattan. Om du har induktionshäll eller gasspis underlättar det en hel del, annars gäller det att ha bra koll på temperaturen.

Smält smöret i en kastrull, se till att värmen inte blir för hög (smöret ska precis smälta, får inte koka). Blanda i vetemjölet. Du får nu en ganska tjock smet. Häll i lite av mjölken (runt en deciliter). Koka upp såsen och rör om hela tiden — och då menar jag verkligen hela tiden — slutar man röra över huvud taget tar det inte lång tid innan såsen bränner fast eller blir klumpig.

När såsen nästan kokar, upprepa processen med nästa deciliter mjölk. Fortsätt på det sättet tills du har hällt i all mjölk och såsen kokar. Sätt ner värmen och smaksätt med salt och muskot.

Lasagnen

Ingredienser:
Blognese-fyllning
Béchamelsås
Lasagneplattor
Ost

När såserna är klara återstår bara att göra själva lasagnen. Sätt ugnen på 250 grader och smöra en ugnsfast form. Ta gärna en relativt stor form med höga kanter — det blir mycket Lasagne. Själv brukar det sluta med att jag gör två formar.

Fyll botten med ett tunt lager Bolognese-fyllning. Häll på lite Béchamelsås och täck med tre Lasagne-plattor. Passar plattorna inte är det lätt att lägga på en skärbräda, lägga en vass kniv emot där du vill kapa plattan och smälla till med handen över kniven för att få en rak kant.

Täck nu plattorna med ett nytt lager Bolognese och Béchamel. Strö riven ost över detta. Vilken sorts ost du väljer är helt upp till dig — mitt ursprungsrecept angav Parmesan, men jag tycker det fungerar bättre med krämigare ostar (Herrgårdsost, till exempel). Använd ett grovt rivjärn så slipper du slita ihjäl dig.

Fortsätt nu med nya plattor, fyllning, sås och ost. Det brukar kunna bli 4-5 lager till, beroende på om du gör en eller två formar. Avsluta med plattor som bara täcks med Béchamelsås och ost.

Ställ in formen i ugnen i 20 minuter. Låt den vila i 10 minuter innan servering. Lasagnen passar bra med en enkel sallad och kan lätt sparas en vecka i kylen.